HTML

Hajrá ZTE!

Mit és hogyan csinálnak jól vagy rosszul ezek a jó zalai testvéreink - vagy azok, akiket egy-egy szezonra azokká fogadtunk. Szárnyaljunk és vívódjunk velük. Jóban és rosszban. Mert kék-fehér a szívünk!

Friss topikok

  • asvééd: Mint Ferencváros szurkoló csak azt tudom mondani hogy Hajrá Zete, mindent bele mert bent kell mara... (2021.04.03. 17:43) Mindenhol ott vagyunk
  • Szálinger Balázs: Szervusz, ha nekem szól a kérdés, akkor: hogyne, igyekeztem, amikor csak tudtam. A blogot viszont... (2014.07.14. 10:28) Újra itt van?!
  • bubumann: Egy pillanatig sem bánom, hogy elmegy. Főleg, miután elolvastam ezt. Ajánlom figyelmetekbe Andris... (2011.09.04. 00:55) Még mindig jó nézni, Bandi!
  • Szálinger Balázs: @chris_ztefc: Kedves Chris, köszönöm, szerintem erről többen nem tudtak. De az, hogy ennyi-annyiba... (2011.04.23. 21:57) Srácok, van valami, amiről nem tudunk?
  • sala: Hát ez sajnos piszkosul nem sikerült. (2011.04.19. 21:50) Ma elmegyünk Kecskemétre
Egy érdekes nyilatkozat egy nagy hagyományú dunántúli élcsapat többségi tulajdonosától. És talán az egész honi futballra nézve tanulságos következtetések. 
 
Íme, a legérdekesebb rész.
 
- Szavaiból kitűnik, anyagilag a 2010-2011-es idény sem lesz leányálom a ZTE számára…
- Nem bizony. Már az is megfordult a fejemben, ha jönne egy befektető, aki stabilizálná a helyzetet, eladnám a klubot. Mintegy 5-6 éve vettük át, az akkor beígért anyagi források egy jelentős része nem teljesült. Három év után meg egyedül maradtam.
 
A nyilatkozó természetesen a mi Nagy Ferencünk, a csapat a Zalaegerszeg. Akár kiábrándult nyilatkozatnak is fel lehet fogni. Lehet is valami mögötte. Egy kis segítség, neki. 
 
Szeretnénk világossá tenni a partvonal mellől: nem jön befektető. És most rá is térhetünk arra, hogy miért nem. Nem olyan bonyolult. Hamar előrevetjük a pozitív dolgokat, amelyek állítólag Nagy Ferenc számlájára írhatók. Ezek mind szerepelnek a Pepsifoci elemzésében (a kisördög egyébként az egész cikk hangvételére és annak okára több ponton is rákérdezett, de hagyjuk). A bajnoki szezon előtti bevásárlást a cikk az ő számlájára írja, mint ahogy az azt követő összeomlás utáni konszolodációt is (kérdezzünk bele: nem az önkormányzat mentette meg a klubot? én így emlékszem). 2007-ben távozott a főszponzor Eon, azóta üres a mez, de annál jobban tele van a sajtó a folyamatos főszponzori tárgyalások híreivel. (Hogy miért távozott a főszponzor? Fene tudja, ezek csak úgy ok nélkül jönnek-mennek.)
 

Inkább segítség

 
Mivel a fenti keserű mondatok mögött egyértelműen a főszponzor-keresés kudarca áll, adunk néhány tippet. Ha valaki nem tudná, álljon itt a két fő érv, ami miatt nincsen főszponzor. Ez legyen inkább segítség, mint szurkálódás. Bizonyos dolgok tartós és hihető megváltozása esetén ugyanis lesz szponzor, mert a ZTE FC nem akármilyen brand ám - a Debrecen és az érthetetlen módon szintén folyamatosan vergődő Diósgyőr mellett a Zalaegerszeg az a vidéki csapat, amelyik a legnagyobb közönséget képes megmozdítani. Ha lesz szponzor, Nagy Ferenc boldog lehet, megmaradhat szépen a helyén, mert hát ki a fenét zavar? HA megváltozik néhány dolog.
 

Kettő

 
Egész pontosan kettő. A játékospolitika és a marketing. Ami most a klubnál folyik ilyen címen, annak az a következménye, hogy 1. nincs főszponzor 2. nincs közönség.
 

Vonzóbb egy tizedik helyezett

 
A játékospolitika. Tehát a következők vannak. Már nincs akkora légiósszerelem, mint volt pár éve, de annak a rettenetes időnek az emlékei, amikor Szpalevicsek és Diawarák kaptak szerződéseket (tucatszám!) nem múltak el. A pénzemberek lelkében semmiképp. A szurkolók egy része meg vigasztalódhatott a bajnok kosárlabdacsapattal (Hú, de érdemes volna összehasonlítani a sokkal kevesebb pénzzel működő kosárcsapat körüli dolgokat a focicsapat körüliekkel!). A tőke nem olyan, hogy na jó, levesszük a légiósok keretbeli számát tízről ötre, és máris kopogtat. Egy lófaszt kopogtat. Nagyon határozott váltás kellene, a saját nevelésű játékosok bátor beépítése kellene, mégpedig hangosan, meghirdetetten, nagy pr-ral fölvezetve, és utána egy teljes, ennek szellemében letöltött szezon. Ha középcsapatként, akkor középcsapatként. Ha az alsó régiókban, akkor ott. És a szezon második felére lassan visszaszivárogna valamennyi a közönségből. Na, ez máris vonzóbb egy szponzornak. Bizony, vonzóbb neki egy tizedik helyen, saját fiatalokból álló, stabil 5-6-7 ezres közönséget vonzó csapat, mint ami most van.
 

Arányban az árnyékunkkal

 
A Zalaegerszeg és a szurkolók identitásának még mindig alapvetően meghatározó élménye a 8 évvel ezelőtti bajnoki cím - ez van: magasabbra pozicionáljuk magunkat fejben, mint ahol vagyunk. Erről viszont nem a szurkolók tehetnek - teljesen természetes, hogy így van. Ha hagyják. A klubnak viszont mindent meg kéne tennie, hogy ne így legyen - vagy az eredmények igazodjanak ehhez az öntudathoz. Mivel ez a két dolog nincs szinkronban, az egerszegi szurkolók már egy-egy vereségtől is képesek nagyon kiábrándulni. Ez egyszerűen csak természetes következmény. Pedig a korábbi sikert újra megugrani szerintem csak úgy lehet, ha újra arányban lesz a testünk térfogata az árnyékunkkal. Mert akkor egy-egy vereség (mint most ez a Kaposvár elleni borzalom) nem okoz akkora morális sérülést, mint most. Egyáltalán nem valami "Merjünk kicsik lenni"-programot szorgalmazok, remélem, mindenki érti.
 

Csajt találnak, ottragadnak

Nos, bár időigényesebb, több szeretet és türelem kell hozzá, de fiatalokkal való foglalkozás sokszorosan hozza vissza a befektetett törődést. A valamikori bronzérmes ificsapatunk (Kádárék) már el lett szarva úgy, ahogy van. De ki tudja, milyenek a mostaniak (ez az NBII-es kiesés, talán túlzott jóindulat a részemről, de) nem árul el semmit, se jót, se rosszat a mostani fiataljainkról. (Sokkal inkább jól jön érvként annak a kezébe, aki valamiért nem rájuk akarja építeni a jövő együttesét, hm...) Ha helyiekből áll a csapat, az húzza maga után az akadémiába jelentkező gyerekeket. Lassú folyamat, de megéri: nagyobb mezőnyből választhatják ki a felvételt nyerőket. Nem kell különösebben igazolásokra költeni - viszont lehet eladni, első kézből, okos transzferekben meghatározni, hogy a klub kap még ennyit és ennyit a következő eladásból, iksz számú pályára lépés vagy rúgott gól esetén. És persze olyan csapatoknak adni el két-három jó szezon után, ahol felfejlődhetnek, válogatottak lehetnek, és ahonnan 10 év múlva mint nagy tekintélyű játékosok, hazajöhetnek,  hogy példát mutassanak az újaknak. A fiataljaink ehelyett el vannak hajtva. Kölcsönbe - ami igazi kiskapu: csajt találnak a befogadó városban, megszeretik a csapatot, és a végén ottragadnak aprópénzért. Tessék megnézni a Pécs mai felnőttkeretét, mennyi ZTE-fiatal játszik benne (nem kölcsönben - de úgy kezdték!).
 

Be se mutatkozhatnak

 
Ez az adásvételes felfogás, nagynevű külföldi klubok második csapatában játszott, idősebb játékosok igazolása, bajnoki meccseken való felépítése majd továbbadása: egyszerűen elszívja a posztot a helyi, a magyar bajnokság szintjét már elért fiúk elől. Elmennek, elkallódnak. Anélkül, hogy bemutatkozzhattak volna a hazai közönség előtt. Mert az egerszegi közönség előtt -vicseknek jár a bemutatkozási jog. Akik szintén elmennek. Hiszen pont azért jönnek, hogy elmenjenek 1, 2 félszezon után. Ez az ostoba körforgás olyan, hogy minden normális szponzor irtózik tőle. Hol a haszon, kérdezi. Vagy már nem is kérdezi.
 

Hírkommunizmus

 
A másik a marketing. Már ha ez az. Hol vannak a csapattal kapcsolatos hírek? Megjelent már a hivatalos fórumon Polareczki kölcsönadása? Nem fontos hír ez? Mi ez az állandó hírzárlat és titkolózás, amikor próbajátékosok vannak Egerszegen? Normális klubnál ilyenkor az se ritka, hogy egyenesen a hivatalos oldalra teszik ki a próbajátékosok nevét Youtube-videókkal. Nálunk az országos sajtóból kell értesülni róluk, és aztán a drága szurkoló nyomozhat utánuk a neten, hogy melyik ki fia-borja. Mért kell nyomozni utánuk? A klub hivatalos oldala jó, ha naponta egyszer frissül. Rudnevs átigazolásának napjaiban két nappal a Nemzeti Sportban való megjelenés után került fel az átigazolás híre. Visszadátumozva, napokkal. Mellette még két új bejegyzés, szintén visszadátumozva. Így, ha valaki megnézi az archívumot, azt látja, hogy egy nap három hír jelent meg. Pedig dehogy. Még másnap késő este se, semmi. Itt vagy valaki nem foglalkozik a honlappal - vagy rá van még bízva ezer és egy dolog, ami alól nem lát ki, és akármennyire próbálja lelkiismeretesen tenni a dolgát, egyszerűen képtelen rá, mert neki kell csinálnia mindent (inkább az utóbbira tippelek). 
 

Már kapható a tavalyelőtti mez!

 
A klub shopjában a két évvel ezelőtti mezt lehet kapni, valahogy úgy, hogy van 4 S-es, 2 M-es, 1 L-es és 1 XL-es. Oszt kész. A tavalyi mezt azért nem lehetett kapni, mert "túl drága lenne". Az ideiről pláne nincs szó. Nem úgy van az, hogy bejegyzésben be kéne mutatni az új mezt már az előző bajnokság végén? Nem lehetne szavaztatni róla? És az mért van, hogy a klub oldalán kapható termékeknek jó ha a fele kapható csak valójában? És az mért van, hogy a meghirdetett nyitva tartási idő alatt nincs ott senki? Teszteltem ám! Azt mondtam, pesti vagyok, Pestről jöttem, csak ezért. Előtte odaszóltam. És tény, közbejött valami: egy edzőmeccsen lesérült egy játékos, őt kellett kórházba kísérnie a felelősnek, de akkor... mért nem ugrik be senki a helyére arra az egy órára? Mért nem tesznek ki egy táblát, hogy bocs, ez a helyzet? Vagy mért nem írnak nekem egy azonnali emailt, hogy helló, közbejött valami? És mért mondja valaki a klubházban a "pestinek" ebben a helyzetben, hogy "mért nem választ magának pesti csapatot?" Hát ugye azért, bazmeg, mert a Zalaegerszeg a csapatom, és azt akarom, hogy a fiamé is az legyen. 
 

Szeretnénk eltartani

 
Na, ennek a két dolognak kéne megváltoznia. Egy összeszorított fogú év után már meglenne a haszna. Most már elindult a bajnokság, tél előtt már nem lehet belekezdeni a más szemléletű csapatépítésbe, főleg, hogy most tűzoltás van, ha jól veszem észre. De a szurkolók jobb kiszolgálása igazán elkezdődhetne. Tisztelettel: nem a kicsike parasztjai vagyunk ennek a klubnak, hanem szurkolói. Meg kell minket becsülni. Szeretnénk eltartani ezt a klubot. 
 

2200

 
És akkor beidézem még egyszer. Szóval van erre a problémára megoldás: a munka és a szemléletváltás. Mert úgy látszik, az ügyeskedés és a hírkommunizmus nem jött be. Nézőszám: kétezer-kétszáz, ennyit szeretnék mondani a végére.
 
- Szavaiból kitűnik, anyagilag a 2010-2011-es idény sem lesz leányálom a ZTE számára…
- Nem bizony. Már az is megfordult a fejemben, ha jönne egy befektető, aki stabilizálná a helyzetet, eladnám a klubot. Mintegy 5-6 éve vettük át, az akkor beígért anyagi források egy jelentős része nem teljesült. Három év után meg egyedül maradtam.

Címkék: jövő stratégia fiatalok nyilatkozat légiósok hírkommunizmus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zete.blog.hu/api/trackback/id/tr382224835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása